LA HISTORIA DE LA FILÀ

El orígens de la Filà Andaluces es remunten al segle XIX, encara que no es té constància de la fundació concreta de la Filà, es sap que ja formen part de la festa a l’any 1839. Actualment és la Filà més antiga del bàndol cristià, ocupant aquest lloc des de 1906. 

La seua característica indumentària ha canviat poc al llarg dels anys, sols xicotetes modificacions pel que fa a la capa, sent substituïda per l’actual manta, complements com armes al voltant de la canana o el propi colorit de la palmera del marsellès. 

Pot ser un dels elements més destacats d’aquesta Filà, a banda de la seua forma de desfilar amb la navalla als sons dels populars pasdobles, és l’acte del Contraban, tal vegada tan antic com la pròpia Filà i que malgrat els anys, els contrabandistes han perdurat interpretant-lo cada dia dels trons. 

La banda d’aquesta Filà es l’Agruapació Artística Musical Real de Gandia, que acompanyen a l’esquadra oficial de la Filà any rere any. Aquesta Filà va deixar de participar en l’entrada a lloms de ‘matxos’ i els borlatges característics allà pels anys 60, ja que en 1963 es trauria al carrer la primera esquadra de oficial a l’entrada.